I 1992 vandt Danmark EM i fodbold, og det har vi fejret siden da, ved at ”vinde” europamesterskabet i druk for unge, år efter år. Hele 65% af alle danske 15-årige børn har drukket alkohol inden for den seneste måned, og det er dokumenteret, at de dårlige alkoholvaner starter tidligt. Læg hertil, at overforbrug af alkohol kan være skyld i 60 sygdomme, og øger risikoen for syv kræfttyper, samt at tidlig druk har andre negative sociale konsekvenser. En meget alvorlig problemstilling, hvor den forebyggende indsats har været støttet af flere kampagner gennem årene uden afgørende gennembrud. Indtil en ny holdningskampagne så dagens lys i en lettere absurd udformning.
Unge mennesker i dag føler sig under stort pres. Pres for at skabe gode relationer, få gode karakterer og leve op til egne forventninger. Et pres, der suppleres af et lige så markant pres fra venner og bekendte for at drikke – også selvom man ikke har lyst. Hele 86% af de 20-25-årige har oplevet dette drikkepres, og en frygt for at blive droppet af fællesskabet, hvis man ikke lægger nakken tilbage, og bunder glasset. Omvendt synes 84% af samme aldersgruppe, at festerne er sjovere med alkohol i blodet. Dette paradoks kaldte på en anderledes sundhedsoplysningskampagne, baseret på reel indsigt, og den er leveret her.
Præmissen for kampagnen er, at man ikke kan bekæmpe en alkoholkultur ved at tale om alkohol. Så man skal finde noget andet, der ville være ligeså absurd som situationen er i dag. Den kreative løftestang er at bruge pølser, der ligesom alkohol kan være lækre i passende mængder, men bliver klamme og ulækre, hvis man får for mange. En parallelforskydning, der gør, at man kan italesætte problemet, uden at tale direkte om det. Lyder det barnligt? Måske, men kampagnen er elegant eksekveret. Aktiveringsstrategi og kanalvalg rammer målgruppen massivt og vedkommende, og det giver markante resultater trods lavere budgetter end tidligere set.
Juryen noterer højt kendskab, langtidserindring, imponerende reach og faktisk holdnings- og adfærdsændring langt over de målsatte niveauer. Den nødvendige dialog om problemet skabes med en meget lav cost per action, der overgår Grand Prix-vinderen Spritstiv Speeddate fra 2017. Den først anti-alkohol-kampagne uden en dråbe alkohol ligger i den allerhøjeste ende af skalaen. En stærk case, hvor både strateger, kreatører og ophavsmænd til casen kender deres metier. Udover gode resultater er god timing, talk of town i målgruppen, action og refleksion vidnesbyrd om en bemærkelsesværdig effektivitet.
Der er behov for opgør med enhver upassende krænkelseskultur, også når det gælder, pres for indtagelse af alkohol. Derfor gav Pølsepresser-kampagnen ikke blot fornem resonans i målgruppen, men også i juryen, der udbringer en ubetinget anerkendelse af resultaterne i form af en guldstatuette til hylden.
Stort tillykke!
Juryen